Amalia | GRID Architektur
145
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-145,cookies-not-set,eltd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,,borderland-ver-1.14,vertical_menu_enabled, vertical_menu_left, vertical_menu_width_290,smooth_scroll,paspartu_enabled,paspartu_on_top_fixed,paspartu_on_bottom_fixed,vertical_menu_inside_paspartu,grid_800,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive

Amalia

Schwarzplan Amalia

 

Ferienhaus –  Kirchbach, Österreich

Prix d´Architecture, Luxemburg, Gewinnerprojekt , 2007

 

Grundstücksgrösse 480m2  Nutzfläche 68m2
Holzfertigteil, Kunstrasen
Fertigstellung 2007
Entwurf | Einreichung | Ausführung

 

AMALIA – benannt nach der Großmutter der Hausbesitzer, ist ein Wochenendhaus, das allen über Österreich verstreuten Geschwistern der Familie als Wochenenddomizil dient.
Auf einem Hügel stehend und das Tal von Kirchbach überblickend, bietet Amalia bis zu sechs Personen Platz. In zwei Ebenen gegliedert und durch eine versetzte Anordnung des Obergeschosses lässt sie die Außenbereiche in den Innenraum fließen und gewährt von nahezu jedem Standpunkt im Inneren Ausblicke in die Umgebung. Im Erdgeschoss befinden sich Bad und Essbereich, sowie das etwas  tiefer gelegene Wohnzimmer. Im Obergeschoss gelangt man zum Eltern – und Kinderzimmer. Um die Wohnfläche maximal ausnutzen zu können wurden die Möbel mit in die Räumlichkeiten integriert.
Komplett mit Kunstgras eingekleidet wirkt die Fassade je nach Lichteinfall in den unterschiedlichsten Farbnuancen. Sie unterstreicht den Dialog zwischen Innen und Außen und zollt ihrer Umgebung Tribut.

 

holiday cabin –  Kirchbach, Austria

Prix d´Architecture, Luxemburg, winning project , 2007

 

site area 480m2   total area 68m2
finish of construction 2007
design | permission | construction

 

AMALIA started life as a request for a humble holiday cottage.
Grid Architects ground the parameters down to create a simple low-budget structure that doesn´t compromise on visual innovation.
Containing just two bedrooms, one for adults, one for children, plus an additional sleeping space in the living room, Amalia is compact but dynamic.
The house is set on a gentle slope, meaning that the ground floor is arranged on two separate levels,
with the kitchen and dining area raised up above the living room. This way the different functions are separated, and the rooms themselves seem wider.
The coating of the façade is made out of artificial grass. On the one hand because of its tactile qualities and on the other hand it helps the structure nullify the optical differences between roof and wall, as well as make a connection between the building and the surrounding landscape.
It also allows the first floor roof slope to be used as a comfortable terrace.
The first floor cantilevers out to create a covered space for a lawn mower and garden furniture,
doubling up as a car port if need be. The living room façade contains two large window openings,
dynamically angled to exaggerate the contours of the surrounding meadow and designed to bring the landscape into the heart of the living space. From the kitchen/dining area a simple spiral staircase leads up to the first floor accommodation, past a compact WC and shower room.
To the rear is the children’s room, with its sloping floor making a fun play space for cars and trains,
while to the front of the structure, the master bed room is  housed in a cantilever that mimics the cab-over bed of a camper van.
The compact 4.8×14.3m prefabricated wood construction was set up in one day and meets the conditions of a low- energy and low -budget house.

 

TEXT by GRID  / Jonathan Bell (Wallpaper)